Katso kaikki blogikirjoitukset

Suuri osa suomalaismepeistä kannattaa globaalia vastuuta

 

Tein analyysin Kehyksen globaaleihin kysymyksiin keskittyneestä EU-vaalikoneesta. Vaalikoneeseen vastanneet uudet europarlamentaarikot näyttävät kannattavan globaalia vastuuta ja oikeudenmukaisuutta. Vaalikoneeseen vastanneet uudet europarlamentaarikot ovat sitä mieltä, että köyhyyden vähentäminen kehitysmaissa on hyödyksi myös meille eurooppalaisille.

”Globaalissa maailmassa hyvinvointi ja pahoinvointi vaikuttavat kaikkiin,” kommentoi Sirpa Pietikäinen (kok). ”Kaikki maailman kansat ovat kohtalonyhteydessä toisiinsa. Meidän tulee myös oman etumme vuoksi toimia köyhyyden poistamiseksi ja kestävän kehityksen edistämiseksi,” perusteli parlamenttiin valittu Paavo Väyrynen (kesk).

Kysymys kehitysavun nostamisesta 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta sai kannatusta europarlamentaarikoilta. Nils Torvalds (rkp) kommentoi: ”Siinä vaiheessa kun minä olin kehitysmaa-aktivisti, tavoitteena oli 1 prosentti.”

Varsin samanmielisiä mepit olivat myös vaalikoneen veroparatiisitalouden avaamista koskevan väittämän kanssa. Kaikki olivat täysin tai osittain samaa mieltä siitä, että EU:n tulee säätää maakohtainen talousraportointi pakolliseksi kaikille monikansallisesti toimiville eurooppalaisille suuryrityksille.

Europarlamentaarikkojen mielipiteet hajoavat jonkin verran EU:n ilmastopolitiikkaan liittyen. Pietikäinen ja Heidi Hautala olivat sitä mieltä, että EU:n tulisi sitoutua leikkaamaan päästöjään vähintään 55 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Merja Kyllösen (vas) mielestä myös muiden maiden ratkaisuja tarvitaan: ”Globaalia sääntelyä tarvitaan, koska EU ei yksin ratkaise maailman ilmastohaastetta.”

Uudet suomalaismepit ovat enimmäkseen sitä mieltä, että EU:n tulisi kantaa suurempaa vastuuta maailman pakolaisista. Heidi Hautala (vihr) oli vahvimmin pakolaisille myönnettävien humanitaaristen viisumien kannalla: ”On skandaali, että unioni torjuu pakolaisia estämällä heidän pääsynsä hakemaan turvapaikkaa.”

Kehyksen Globaaliomatunto.eu-vaalikoneeseen vastasivat uusista mepeistä: Merja Kyllönen, Anneli Jäätteenmäki, Sirpa Pietikäinen, Nils Torvalds, Heidi Hautala, Liisa Jaakonsaari, Miapetra Kumpula-Natri ja Paavo Väyrynen. Vastaamatta jättivät Sampo Terho, Jussi Halla-aho, Olli Rehn, Henna Virkkunen ja Alexander Stubbin sijalle mepiksi noussut Petri Sarvamaa.

Lue lisää: http://www.kehys.fi/ajankohtaista/uudet-suomalaismepit-kannattavat-globaalia-oikeudenmukaisuutta

Reetta Helander

Kirjoittaja on Kehys ry:n tiedottaja.

 


Katso kaikki blogikirjoitukset

 

 

Kommentoi ja keskustele:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *