Katso kaikki blogikirjoitukset

Miksi eurovaaleissa kannattaa äänestää?

Äänioikeus on täysivaltaisen ja täysi-ikäisen kansalaisen oikeus. Jostain syystä nuoremmat ikäluokat eivät koe mielekkääksi käyttää tätä oikeuttaan. Erityisen huonoa tämä on eurovaaleissa. Miksi?

Selvitysten mukaan nuoret ovat kiinnostuneita maailman asioista, ihmisoikeuksista, ympäristöstä, oikeudenmukaisuudesta. He haluavat toimia, osallistua ja vaikuttaa. He tekevät sitä joka päivä ostopäätöksin, osallistumalla kampanjoihin, tykkäämällä ja jakamalla, toimimalla lähiympäristössäsi. He puolustavat hyviksi katsomiaan asioita tai vaativat muutosta asioihin, jotka kokevat huonoiksi.

Mutta miksi ei sitten äänestäisi? Ei maailma muutu kertaheitolla äänestäen, mutta ei se muutu kertaheitolla muutenkaan.

Äänestäminen vaaleissa on erilaista vaikuttamista. Vaaleilla valitaan päättäjät. He päättävät siitä, mihin suuntaan Eurooppa kehittyy ja millaisia EU-lakeja tehdään. EU-lait vaikuttavat sinunkin arkeesi. Ei ole ”ihan sama”, ketkä valitaan. Siksi kannattaa äänestää.

Euroopan parlamentilla on valtaa enemmän kuin koskaan. Äänestäjällä on valtaa enemmän kuin koskaan. Jos vaikenee, ei käytä valtaansa. Joku muu käyttää. Siksi kannattaa äänestää. Se on pohjimmiltaan hyvin yksinkertaista.

Äänestäminen on hauskaa, helppoa ja maksutonta. Se vie aikaakin vain vähän. Äänestämällä ennakkoon voi myös suunnitella ajankäytön. Äänestämisestä tulee hyvä mieli.

Äänestäjän ei tarvitse olla EU-asioiden erikoisosaaja. Riittää, että on mielipiteitä, arvoja ja asioita, joita haluat varjella tai edistää.

Käytä siis valtaasi ja valitse päättäjät!

 

Seuraa Euroopan parlamentin Suomen-tiedotustoimiston blogia Kohtieurovaaleja2014.

Pekka Nurminen

Kirjoittaja on Euroopan parlamentin Suomen-tiedotustoimiston päällikkö.

 


Katso kaikki blogikirjoitukset

 

 

Kommentoi ja keskustele:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *