Tapaus 5. Vaatteiden alkuperämerkintä – Parlamentti kannatti, jäsenmaat vastustivat

Tämä esimerkkitapaus perustuu Outi Moilalan teoksesta ”Tappajafarkut. Ja muita vastuuttomia vaatteita.” (2013 Into) poimittuun lukuun ’Made in EU’ (s. 137-138).

Tiedätkö missä vaatteesi tuotetaan? Luotatko vaatteiden alkuperämerkintöihin?

Vaatteiden alkuperän selvittäminen on hankalaa. Vaatevalmistajille ei ole pakollista merkitä valmistusmaata eikä merkintöjen paikkansa pitävyyttä valvota. Alkuperämerkintöjen pakollisuus on ollut EU:ssa käsiteltävänä vuosia. Vuonna 2010 Euroopan parlamentti halusi saada vaatteiden alkuperämerkinnän pakolliseksi asetuksen avulla. Parlamentin päätöslauselman mukaan valmistusmaaksi pitäisi määritellä se maa, jossa suurin osa työvaiheista on tehty. Näin ollen vältyttäisiin harhaanjohtavalta merkinnältä, että vaatteen alkuperäksi merkittäisiin EU-maa, jossa vaatteen viimeisin käsittely on tehty. Lisäksi päätöslauselmassa kannatettiin alkuperämerkintöjen tiukempaa valvontaa sekä virheellisten tai puutteellisten merkintöjen johtamista sanktioihin.

Parlamentin kannattama asetus alkuperämerkintöjen pakollisuudesta EU:n ulkopuolisista maista tuleville tuotteille kohtasi kuitenkin vastustusta Euroopan unionin neuvostossa, sillä EU-jäsenmaat eivät päässeet asiasta yhteisymmärrykseen. Parlamentin ja jäsenmaiden kannat olivat vastakkaiset. Parlamentti on kuitenkin ollut vahvasti alkuperämerkintöjen kannalla ja tiedusteli Euroopan komissiolta vuonna 2013, miksi komissio aikoi vetää ehdotuksen alkuperämerkintöjen pakollisuudesta pois. Komission vastausta odotetaan edelleen.

Miksi pakollista alkuperämerkintää tarvitaan? Merkintöjen perusteella kuluttajat saisivat mahdollisuuden tehdä arvojensa mukaisia valintoja. Merkinnät auttaisivat myös kansalaisjärjestöjä niiden yritysvastuutyössä. Merkintöjen pakollisuus ja niiden valvonta tekisi maahantuontitilastoista luotettavampia ja vaatteisiin kiinnitetyistä alkuperämerkinnöistä saisi selville brändiyrityksienkin käyttämät valmistusmaat. Valmistusmaa kertoo paljon, kun vastuullisuutta arvioidaan.

Lue lisää:

Kirja: Tappajafarkut. Ja muita vastuuttomia vaatteita. Moilala, Outi. 2013. Into, Helsinki.
Puhtaat vaatteet -kampanja
Finnwatch
Ostoja etelästä ja hikipajoista. Kotimaisten vaate- ja urheiluyritysten sosiaalinen ja ympäristövastuu. Finnwatch. 2009.