Katso kaikki blogikirjoitukset
Tweet
Eriarvoistumisella on hintansa
Ensi viikon sunnuntaina pidetään europarlamenttivaalit. Tulevalla parlamentilla on vaikeita päätöksiä tehtävänään. Euroopan talous ei ole lähtenyt odotettuun kasvuun, ja sosiaaliset ongelmat vain pahenevat. Sekä Punainen Risti että Oxfam ovat arvioineet, että köyhyys ja eriarvoistuminen ovat lisääntyneet Euroopassa. Erityisesti nuorisotyöttömyys on räjähtänyt käsiin monissa Euroopan maissa. Onko Euroopassa meneillään hukattu vuosikymmen?
Eriarvoistuminen on yhtälailla globaali ongelma. Vuoden 2013 lopulla jopa Maailman talousfoorumi julisti tuloerojen kasvun ja eriarvoistumisen maailman toiseksi merkittävämmäksi ongelmaksi – heti Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan kasvavien jännitteiden jälkeen. Epätasa-arvo uhkaa vakavasti globaalia vakautta, mikäli varallisuuden ja poliittisen vallan keskittymisen kierrettä ei saada katkaistua.
Teollisuusmaat muistuttavat usein, että ne antavat kehitysapua köyhille maille. Ikävä kyllä rahavirrat kehitysmaista teollisuusmaihin ovat kuitenkin huomattavasti suuremmat, minkä seurauksena globaali eriarvoistuminen jatkaa kasvamistaan. Esimerkiksi monikansallisten yritysten veronkierron ja aggressiivisen verosuunnittelun vuoksi kehitysmaat menettävät vuosittain paljon enemmän rahaa kuin mitä virallinen kehitysapu on suuruudeltaan. Mitä eriarvoistumiselle oikein pitäisi tehdä?
Euroopan parlamentilla on valtaa. Mepit pystyvät vaikuttamaan EU:n päätöksiin siten, että ne edistävät globaalia oikeudenmukaisuutta. Parhaimmillaan EU voi olla voimakas eriarvoisuuden ja köyhyyden vähentäjä maailmassa. Ajattelutapa, jossa pohjoisten teollisuusmaiden ja eteläisten kehitysmaiden intressit nähdään vastakkaisina, on vanhentunut.
Globaaliomatunto.eu -vaalikoneen vastausten perusteella suomalaiset meppiehdokkaat ymmärtävät, että köyhyyden vähentämisellä on positiivisia vaikutuksia myös Euroopalle ja Suomelle. Siksi taistelu eriarvoisuutta vastaan ei saa jäädä pelkästään Euroopan sisäiseksi asiaksi. Kyseessä on globaali ongelma, jonka ratkaisemisesta hyötyvät sekä Eurooppa että muu maailma. Useat suomalaiset ehdokkaat ovatkin valmiita edistämään oikeudenmukaisempaa vero-, ilmasto- ja kauppapolitiikkaa Euroopan parlamentissa.
Sinulla on valtaa! Vaadi mepeiltä toimia globaalin oikeudenmukaisuuden edistämiseksi myös vaalien jälkeen, jotta lupaukset eivät jää pelkästään muistoksi kansalaisjärjestöjen vaalikoneen uumeniin. Hukattuun vuosikymmeneen ei ole varaa.
Samuli Liuskari
Kirjoittaja on Kehys ry:n projektikoordinaattori.
Tweet
Katso kaikki blogikirjoitukset
Kommentoi ja keskustele: