Katso kaikki blogikirjoitukset

Ammattihuolehtija tässä hei!

Nelosen Hyvät ja huonot uutiset –ohjelmassa ehdotettiin valtakunnallisen ammattihuolehtijan viran perustamista. Kannatetaan! Näinä päivinä ei tiedä, mistä olisi eniten huolissaan: Syyrian tilanteesta vai sittenkin Ukrainan, Keski-Afrikassakin on kuulemma hirvittävä tilanne eikä Somaliaan ole vieläkään saatu rauhaa. Arabikevätkin on jatkunut monta kevättä.

Entäpä Itä-Euroopan romanit, eikö EU saa aikaiseksi heidän asemaansa korjattua? Tai turvapaikanhakijoiden kohtelu, raivostuttavaa! Ilmastonmuutos, sitä ei pysty edes käsittämään. Tai naisiin kohdistuva väkivalta ympäri maailmaa – ahdistaa. Tietysti voisi yrittää keskittyä vain oman lähipiirinsä asioista huolehtimiseen. Siinäkin olisi riittämiin: miten ikääntyvät vanhemmat pärjäävät tulevaisuudessa, entäpä millaisia ongelmia lapsille tulee teini-iässä, se kannabiskin väijyy yhä nuorempia – ainakin Päivi Räsäsen mukaan. Huh!

Voisiko ajatella, että kansalaisjärjestöt toimivat tällaisina ammattihuolehtijoina? Kehitysyhteistyötä tekevät järjestöt työskentelevät päät kylminä niin Keski-Afrikassa kuin Somaliassakin auttamalla ihmisiä ja yhteiskuntaa nousemaan jaloilleen. Euroopan neuvoston erityisedustajat ja EU:n päättäjät ravaavat Ukrainassa neuvottelemassa tilanteesta. Syyrian kanssa on vaikeaa, mutta avustusjärjestöt antavat suojaa ja apua yli kahdelle miljoonalle syyrialaiselle pakolaiselle. Turvapaikanhakijoiden oikeuksien puolesta toimivat monet järjestöt myös Suomessa. Väkivallasta toipuvia naisia voi tukea vaikkapa lahjoittamalla tai ryhtymällä puhelinpäivystäjäksi.

Päihdetyötä tekevät järjestöt tarjoavat neuvontaa ja tukea – myös huolestuneille vanhemmille. Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi voi onneksi jokainen tehdä pieniä arjentekoja. Pieni huolehtija voi vaikuttaa myös äänestämällä tulevissa eurovaaleissa sellaista ehdokasta, joka kantaa huolta maailman asioista ja haluaa toimia globaalin oikeudenmukaisuuden puolesta.

Ps. Vaalikone ilmestyy tällä sivustolla huhtikuussa. Stay tuned!

Reetta Helander

Kirjoittaja on Kehys ry:n tiedottaja.

 


Katso kaikki blogikirjoitukset

 

 

Kommentoi ja keskustele:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *